Aronshire
Das Leben ist zu kurz, du solltest es genießen
- Katılım
- 20 Kasım 2019
- Mesajlar
- 16
- Tepki puanı
- 12
- Puanları
- 1,030
- Konum
- Kocaeli
- Web Sitesi
- aronshire.web.tr

Kursk Muharebesi
Dünyanın en büyük tank savaşı!
Bu geri çekilme sonucunda doğu cephesi Leningrad'dan karadenize uzanan 1500km lik bir cephe oluşmuştu. Bu cephenin en tehlikeli bölgesi olan KURSK da Sovyetlerin adam gücünün 1/5 inden fazlası burada toplanmıştı. Eğer burada zafer gelirse Sovyetler büyük bir yenilgiye uğrayacaktı.
Harekat planları yapılmıştı. Harekatın adı Zitadelle Harekatı, harekat komutanı ise Erich Von Manstein seçilmişti. Cepheye tanklarını yerleştirmeye uğraşan Hitler sık sık harekatı erteliyordu. Bu erteleme Stalin e biraz daha vakit kazandırıyordu. Hitler her zamanki gibi Blitzkrieg taktiğini uygulayacakdı. Bunu bilen ve bundan korkan Rus Başkomutanı Georgiy Jukov alman panzerleri amacıyla değişik bir taktikle savaşmayı planlıyordu. Kursk Blitzkrieg için ideal bir bölgeydi. Bunu bilen Jukov almanları siper muharebesine çekmeyi başarmıştı.
Siper savaşlarında adam sayısı üstün olan tarafın galip gelme olanağı daha çoktu. Bu halde Sovyetler çok şanslıydı. Almanların adam gücünün yaklaşık 2 katı büyüklüğünde adam gücüne sahipti.

Harekat başlamıştı. Zitadelle harekatının 2 cephesi vardı biri kuzey diğeri ise güney cephesiydi. Kuzey cephesinde ilk silah sesleri duyulmaya başlanmıştı.
Afrika'da Erwin Rommel'ın yaşadığı problemi Manstein da yaşıyordu. Bu problem yakıttı! Almanların uçakları kaldırmak için yeterli yakıtları yoktu. Bu yüzden hava desteksiz bir harekat gerçekleştirmeye çalışıyorlardı. Manstein ın 2. bir problemi ise mayınlardı. Karın altına gömülü mayınlar her yerdeydi. Bu durum almanların çok yavaş hareket etmesini sağlıyordu. 10 Temmuz günü almanlar hiç ilerleme kaydedememişti. Bunu fırsat bilen Jukov hücum emrini verdi. 12 Temmuzda hücuma geçen sovyet orduları almanların sağını ve solunu kapatıp kıskaca almaya çalışıyorlardı. Almanlar bu durumu engellemek için ellerinde son kalan yakıtıda kullanıp uçaklarını kaldırdılar. Uçaklar havada dans edermiş gibi süzülüyor ve sovyet tanklarını vuruyorlardı. Bir alman pilotunun günlüğünde şu sözler geçiyordu "Havada arkadaşlarımla dans ediyormuş gibi hissediyordum, kaç tane sovyet tankı indirdim hiç hatırlamıyorum". Ama bu yetersiz kalmıştı ve mevzilerine geri çekilerek tekrar toparlanlamaya başlamışlardı.
Güney cephesineki muhabere kuzey gibi uçak hücumlarıyla başlamıştı. Kuzey cephesinden bir farkı vardı güney cephesinin gelişmesi organizeli oluyordu ama gene mayınlar onları yavaşlatmayı başarmıştı. 12 temmuzda güney cephesinden kuzeye doğru bir yarma planlamışlardı. Bu yarma muhabereyi almanlara kazandıracak nitelikdeydi.

Kursk Muharebesi almanların son saldırısı olmuştu ve oldukça yorulmuşlardı. Artık saldırma sırası Stalin e gelmiş ve çok başarılı olmuştu. Bu saldırı almanları Berlin'e kadar sürükledi.