minecrafttr aramıza katil!
batihost minecraft server kirala
Satın Al
MinecraftTR Reklam Alanı
Satın Al
Satın Al
Satın Al

Vardiyalı Çalışma |Gece Çalışma

Yeni bir Steve doğdu!
Katılım
19 Ocak 2020
Mesajlar
88
Tepki puanı
20
Puanları
0
Discord
ϟ Crake#3289
Vardiyalı çalışmanın yarattığı sağlık sorunlarına ilişkin ooo, bir sürü araştırma, bol bol tespit var. Gelin görün ki vardiyalı çalışmanın insan bedenine yaptığı eziyeti ele alan bu kadar makale olmasına rağmen sizleri vardiyalı çalıştırmaktan utanmayan bir de sistem var. O yüzden bu sağlık sorunlarını yaşamamak için tek çözüm olan vardiyalı çalışmamayı öneren yok!

5610

İnsan organizması, gündüz saatlerinde uyanık olmak, gece saatlerinde de dinlenme ve uyku döneminde olmak şeklinde bir düzene sahip. Biyolojik saatimiz; vücut ritmini, aydınlık-karanlık döngüsüne göre ayarlıyor. Döngü bozulursa hormonal değişiklikler de yaşanıyor. Hormonal değişikliklere paralel olarak bedenin ritmi de bozuluyor.
Normal koşullarda bir kişinin günde 6-9 saat uyuması gerekir. Sürekli olarak gereksinim duyulan en az uyku süresi 6,5 saattir. Vardiyalı çalışanların en sık sorunu da, uyku düzeninde meydana gelen bozukluklar ve uyumada karşılaşılan güçlükler. Amerikan Uyku Bozuklukları Derneği’nin verilerine göre, 5 milyon kişi, vardiyalı çalışma nedeniyle uyku bozukluğu yaşıyor. Vardiyalı çalışanların yüzde 70’i uykuya dalmada zorluk çekiyor. Dönüşümlü olarak vardiyalı çalışanlar gündüz uyumak zorunda kaldıklarında gece uykularından 1 ila 4 saat daha kısa süre uyuyorlar. Nedeni basit; gündüz uyumaya ve gece görev başında olmaya çalışmak insan doğasına çok uygun değil. Vücut da buna tepki veriyor. Ama başka etkenler de var. Araştırmalara göre vardiyalı çalışanlar, daha kolay uykuya dalmak için daha sık alkol kullanıyorlar, çok fazla sigara tüketiyorlar, çalışırken uyanık olmak ve sürekli zinde kalmak için daha çok kafeinli ürünler tüketiyorlar.
Vardiyalı çalışma sonucu ortaya çıkan yeterli uyuyamama nedeniyle, kronik stres, sürekli anksiyete veya depresyon artarken, tetikte olma halinin azalması söz konusu. Geceleri çalışan kişiler çoğu kez yorgunluk ve uyuklama durumundan yakınırlar. Uyuklama durumu sabaha karşı saatlerde (05.00-07.00 arası) en fazla hissedilir. Yine araştırmalara göre gece vardiyasında çalışanların üçte ikisi çalıştıkları süre içinde iradeleri dışında uyukladıklarını belirtiyor. Gece çalışanların dörtte biri de uyuklama ile mücadele ettiklerini söylüyor.

Gündüz saatlerinde kalp hızı, kan basıncı, vücut sıcaklığı, solunum hızı, mental verim senkronize çalışır, etkinlik düzeyleri gündüz en yüksek seviyesindedir. Geceleri ise en düşük seviyede. Sabahları düşük olan vücut sıcaklığı, öğleden sonra sürekli artar , gece tekrar düşük hale gelir. Vardiyalı çalışma bu içsel bütünlüğü bozuyor. Bozulana karşı ayakta durma çabası vücudun daha fazla yorulmasına neden oluyor. Ve sevgili okur, unutmayın ki çok yorgun bir beden uyuyamaz. Uyuyamadığı için de daha çok yorulur!

Crake | Oktay #3289
 

Üst